Shut, and read...

Shut, and read...

Friday, May 13, 2011

Since 2007, the outdoor movement.


Kelab Kembara dan Rekreasi IPG Kampus Perlis telah lahir pada Oktober 2007. Dengan usaha aku dan rakan2...(thanx tu apai my roomate) yang dahulunya (sekarang juga) jatuh cinta pada asalnya dengan aktiviti mendaki gunung, akhirnya, kelab tersebut wujud hingga masa kini.

Niat asal hanya satu, ingin membentuk seberapa yang boleh, guru-guru pelatih yang diharapkan suatu hari nanti menjadi seorang yang berkaliber, berkepimpinan, bertanggungjawab dan secara langsung bergiat aktif dalam bidang rekreasi.

Pada awalnya, dalam usaha menggerakkan kelab ini, agak kelakar. Kena marah dengan En Hanafi (Ketua Unit Kokurikulum), paperwork macam bodoh(sorry to say), kelam kabut dengan pentadbirannya. Akhirnya, ianya menjadi nadi penggerak rekreasi bagi guru-guru pelatih pada ketika itu.

Mana taknya, PPISMP Semester 2, waktu itu aku masih lagi bodoh dungu lagi buat paperwork ini. Haha...simple n macam bodoh je.

Perkhemahan pertama kelab, merupakan perkhemahan yang boleh dibanggakan bagi aku. Aku rasa ia adalah satu-satunya perkhemahan GERKO tidak berwajib institut(kecuali Wataniah) yang menyatukan hampir kesemua kelas batch aku pada ketika itu. Sains, RBT, PJ, Pemulihan, boleh dikatakan perkhemahan itulah yang dapat memperlihatkan guru-guru pelatih dari hampir kesemua kelas batch aku bersama-sama melaksanakan aktiviti yang sangat menarik dan menyeronokkan. Perkhemahan tersebut bagi aku merupakan pencetus kepada guru-guru pelatih yang lain untuk "jatuh cinta" dan bergiat lebih aktif dalam rekreasi sehingga kini. Tidak dapat untuk kita lihat kerjasama dan juga aktiviti seperti itu sekarang ini. Ekpedisi Gunung Brincang, Cameron Highlands 2008 tak akan aku lupakan sehingga mati.

Sila abaikan yang belah kanan tu ea, tu bkn bdk ipg.haha
Selepas itu, lebih banyak ekspedisi yang dijalankan antaranya Ekspedisi Gunung Bujang Melaka, Ekspedisi Gunung Chabang, Ekspedisi Gunung Hijau, Ekspedisi Gunung Bunga Buah dan pelbagai lagi. Juga aktiviti-aktiviti seperti Kem Pendedahan Rekreasi dan sebagainya.

Membuatkan aku bangga, dengan bermulanya aktiviti kelab ini, ia mencetuskan satu senario baru di IPG. Lahirnya guru-guru pelatih yang bergiat aktif dalam rekreasi. Kita sekurang-kurangnya berjaya untuk menganjurkan kursus-kursus kepimpinan yang sekurang-kurangnya berguna untuk guru-guru pelatih. Paling membanggakan sekurang-kurangnya kelab ini berjaya untuk menganjurkan Kursus Kepimpinan Rekreasi Luar Tahap 2 Kebangsaan, di Ulu Yam, Selangor. Kursus tersebut secara tidak langsung menjadi landasan kepada ahli-ahli kelab yang lain untuk maju dalam rekreasi kemudiannya.
Kursus Kepimpinan Rekreasi Luar Tahap 2 Kebangsaan


Ada dikalangan ahli yang telahpun mengikuti Kursus Kepimpinan Rekreasi Luar Tahap 3 Kebangsaan, ada juga yang telah mengikuti Kursus Kepimpinan Kayak STAR, Kursus Tali Tinggi, aktif di dalam belia, menjadi tunjang kepada kelab-kelab lain di IPG, bergiat di dalam aktiviti pendakian, wall climbing, mtb dan sebagainya.

Keterlibatan ahli-ahli dalam membantu menjayakan aktiviti pada ketika itu amat membanggakan. Berbincang menyelesaikan masalah, kesepakatan, menjana idea dan sebagainya amat dipuji. Paling penting, kemahiran mereka dalam mentadbir seperti penghasilan kertas kerja, pengurusan kewangan, laporan dan lain-lain lagi dapat mereka peroleh. Hal ini merupakan sesuatu yang amat penting dalam menjadi guru kelak.

Kerjasama dan juga khidmat bakti para pensyarah tidak akan dilupakan dan amat dihargai. En Nizam walaupun sibuk dengan tugasannya, beliau sentiasa memberi idea, sokongan dan nasihat bagi kami menjalankan aktiviti. Begitu juga Puan Rossilawati. Beliau umpama ibu bagi kami. Encik Azman juga tidak kurang hebatnya kerana beliaulah satu-satunya pensyarah bersama Puan Rossilawati yang mendaki sehingga ke atas gunung bersama kami ketika Ekspedisi Gunung Bujang Melaka. Solute! Encik Hanafi tidak pernah putus menyokong kami dari awal lagi. Apa-apa masalah pun, kamilah yang betul.Haha..beliau sentiasa backup kelab ini. Begitu juga dengan Puan Mariani(GERKO) juga telah banyak  membantu.
Gunung Bujang Melaka 2008
Terima kasih aku ucapkan kepada ayahanda Yahya Leham. Dia ni sengal dan gila-gila orangnya, tapi beliau banyak mendidik kami dalam rekreasi dan kehidupan khasnya. Banyak ilmu. Dan beliau masih lagi berekreasi sehingga saat ini. Kerana beliaulah, kami mendapat ilmu yang tidak terkira.
Ayahanda Yahya Leham


Tertubuhnya kelab ini, bukan hanya untuk rekreasi, bukan hanya untuk mendaki dan sebagainya. Secara tidak langsung, apa yang aku nampak, ia melahirkan ramai generasi yang berkaliber, bagus dan aktif dalam pelbagai bidang serta pelbagai aspek kehidupan. Aku tak mahu lihat aspek luaran apa yang kelab ini sudah laksanakan, tapi aku mahu lihat secara tersirat, ia telah berjaya membentuk guru-guru pelatih terutamanya ahli-ahlinya dengan kualitinya yang tersendiri. Lain dari guru-guru pelatih yang lain.

Dan berharap, ia tak akan mati.

"Dosa pahalaku Tuhan saja yang tahu"

~Syamim~

5 comments:

 1. this is something that i can assume it realy briliant..... so as second generation i only can say..... go amigos..... this club is real n the best........hahhaha wat teruk cakap BI pun bertabur...... apa pun klu club ni mati tolong cpr bg hidup balik.... hahhahaha

  ReplyDelete
 2. kelab xkan mati....
  jgn risau....
  kalau perlu kembali ke zaman dulu pon apa adahal....

  org bujang macam aku steady lg....

  hahahahaha

  ReplyDelete
 3. dulu tak macam sekarang...semua da berubah...huhu

  ReplyDelete
 4. sayang kelab..jumlah naikkan balik..gambel balik..menda boleh buat bukan xboleh..aku sentiasa ada untuk kelab

  ReplyDelete
 5. ~lame da xd xtviti2 dr klab..rndu la jgk~~huhu~

  ReplyDelete

Apa lagi tu, sila2..