Shut, and read...

Shut, and read...

Wednesday, April 13, 2011

its been a while..

fuhhh....assalamualaikum pembuka bicara...

sudah lama aku x post blog ni, busy, idea byk2...kdg2 idea meluap2 keluar, bila nk post je.xtau nak start mcm mana..mula lah blur..i decided to update my blog..

3 minggu lepas, aku daftar diri ke SK Utan Aji, praktikum 4 minggu.okeh..keseluruhannya, xmau pegi skola dah pun ada..haha....budak2...bila dilayan, pening kepala dibuatnya. sabo aje la.

Guru besar dia, mmg psyco..dalam nak dekat 4 minggu aku bekerja di sekolah ini, tak pernah lagi beliau senyum padaku. memang muka dia tegas. Dia okay, tapi mungkin dia ingin menzahirkan ketegasan dia ketika bekerja. It's okay for that.

Sekolah ini, boleh diibaratkan sebagai emergency room kalau di hospital. Memang sibuk dan memang patut pun kajian terhadap bebanan guru dilaksana. Guru biasa di sekolah ini, memang sibuk, guru praktikum apatah lagi. Memang tak cukup tangan dibuatnya.

Setelah seminggu aku disekolah, minggu kedua masa untuk menjaga peperiksaan. Seterusnya aku dikejutkan dengan panggilan ibu bapa (parents siapa pun aku tak tahu) ke sekolah yang menyatakan aku rotan budak sampai berbekas.

Ok. Kemudian aku dipanggil oleh PK Pentadbiran sekolah berkaitan dengan hal ini. Hari terakhir minggu tersebut aku dipanggil oleh guru besar. Okay. Sejak itu aku dapat tahu yang guru besar sekolah itu sebenarnya baik, tetapi tegas. Pentadbir sekolah sebenarnya sememangnya kena begitu, baru orang hormat dan tidak "pijak kepala".

Bila aku rotan budak dan siapa yang aku rotan, aku pun tak sedar. Sebab pada hari kejadian, aku ditugaskan untuk menjaga peperiksaan yang sepatutnya merupakan tanggungjawab guru lain yang tidak hadir. Jadi kira nasib aku lah sebab ditugaskan untuk mengganti. Aku hanya mengarahkan kelas untuk diam, dan ada "usik" sikit saja budak-budak tu kalau bising. Tak tau pula sampai berbekas(memang manja budak tu).

Haha..tak apa lah, memang pengajaran bagi aku. Kalau budak itu nakal umpama sikit lagi macam syaitan sekali pun, jangan usik dia. Tapi murid tumbuk sampai patah hidung cikgu tak apa. Okay.Murid calar kereta cikgu. Tak apa. Jangan buat apa-apa pada murid tersebut. Biarkan sahaja. Salah di sisi undang-undang kita nak "usik" mereka. Haha..joking.

Okay. dah tak mahu merepek dah.

"Dosa pahalaku Tuhan Saja yang tahu"

~Syamim~